Jelovnici

Korice za jelovnike mogu biti izrađene i dizajnirane po želji klijenta od različitih materijala.

Jelovnici, njihov dizajn i sadržaj, snažno utiču na prvi utisak koji taj restoran, picerija ili kafana, ostavljaju na gosta. Zato je kod izrade jelovnika važno posebnu pažnju obratiti na izradu korica za jelovnike i račune. Mnogi kafići takođe nude pored pića i određena jela, koja brzo i lako pripremaju, te je i njima važno da imaju lepo dizajniran i napravljen meni koji pored karte pića uključuje i dnevni meni koji se nudi.

Izrada jelovnika

Jelovnici restorana, picerija, kafana i ostalih ugostiteljskih objekata, mogu biti izrađeni od eko kože, specijalnih papira, knjigovezačkog platna, odličnog kvaliteta, od kojih je većina otporna na vodu i habanje.

Korice za jelovnike mogu biti izrađene u različitim dimenzijama, sa različitom vrstom poveza.U zavisnosti od broja listova ( strana ) menija, zavisiće kako dizajn korica, tako i vrsta poveza ( gumicom, nitnama, različitim vrstama ukrasnih traka… ).

Kako će finalno izgledati vaš jelovnik zavisi od mnogo toga, prvenstveno od ponude vašeg restorana, takođe od onoga što iz iste želite da istaknete. Izrada jelovnika za restorane se bitno razlikuje od izrade jelovnika za picerije. Jelovnik za kafane mora svojim izgledom odražavati sliku ambijenta te se pri izradi jelovnika mora voditi računa da se ta specifičnost ne izgubi, naprotiv dobar dizajn i i izrada korica jelovnika kao i njegovih stranica mora naglasiti tu posebnost.

Kada ustanovite kako želite da izgleda vaš jelovnik, koju poruku treba da šalje gostu, tada se pristupa izboru materijala. Pri izradi jelovnika najviše se koriste eko koža, razni specijalni papiri, knjigovezačka platna i drugo. Materijali koje koristimo pri izradi jelovnika, su odličnog kvaliteta, od kojih je većina otporna na vodu i habanje.

Jedno od važnih pitanja predstavljaju i željene dimenzije. U tom pravcu svaki jelovnik se izrađuje u dimenzijama koje odgovaraju zadatim uzimajući u obzir enterijer ugostiteljskog objekta, stolova, mesta predviđenih za iste. Osim dimenzija bitno je kako će se stranice i korice jelovnika povezati. U odnosu na broj listova samog jelovnika, zavisiće vrsta poveza jelovnika (povez gumicom, nitnama, različitim vrstama ukrasnih traka, … ).

Dizajn korica za jelovnike

Izrada jelovnika, korica za račune, vinske karte, menu karte, karte pića ili dnevnog menija podrazumeva dizajn u okviru kojeg klijent bira vrstu materijala i štampe. Logo može biti odštampan različitim tehnikama ( sito štampa, foliotisak, suvi žig ili digitalna štampa ).

  • Materijali, boje i vrsta štampe korica za jelovnike mogu biti u skladu sa enterijerom objekta, sajtom, vizit kartama…
  • Prilikom sastavljanja ponude treba obratiti pažnju na vašu jedinstvenost.Šta nudite od ugostiteljskih usluga vašim gostima, a drugi ne ?
  • Prilikom odabira fonta za jelovnik, treba obratiti pažnju na čitljivost i veličinu fonta.
  • Profesionalne fotografije jela iz vaše ponude sigurno će predstavljati dobru investiciju. Posebno za jela i dezerte po kojima je vaš objekat poznat.

Svaki ugostiteljski objekat ima ponudu koja ga krasi. Ona predstavlja osnovu svakog jelovnika i prilikom izrade jelovnika, tj. njegovih korica i unutrašnjih strana, ovome se posvećuje posebna pažnja. Korice jelovnika za restorane uglavnom će biti izrađene tako da imaju bogatiji izgled i da mogu podržati veći broj stranica. U skladu sa odabranom izradom korica jelovnika biće izrađene i korice za račune. Ukoliko restoran obiluje kvalitetnim vinima čiju ponudu želi da istakne, preporučuje se izdvojena vinska karta, čije korice u smislu dizajna, dimenzija, materijala moraju odgovarati kvalitetu i obimu ponude vina. Ako je u pitanju kafić koji u svojoj ponudi osim pica i ima određen ali svedeniji izbor jela koja nudi, preporuka je da se jelovnik izradi posebno od karte pica i u jednostavnijoj ali preglednoj formi.

U našoj ponudi mogu se pronaći materijali za svačiji ukus, dostupni na našem tržištu. Odabir materijala u smislu kvaliteta, boje u kojoj će biti izrađen jelovnik, kao i štampe zavisi isključivo od želje i potrebe svakog klijenta.

Kada je materijal izabran, određena dimenzija jelovnika, treba povesti računa i o štampi. Logo i sadržaj jelovnika može biti štampan u sito štampi, foliotisku, kao suvi žig ili digitalnom štampom. Povodom štampe , vrste I veličine fonta potrebno je zadovoljiti kriterijum lepog i čitljivosti.

Sigurno da postoje jela koja vaš restoran, kafanu, ugostiteljski objekat čine bitno izdvojenim od ostalih. Ukoliko je tako, onda ćete ubacivanjem profesionalnih fotografija jela iz vaše ponude  upravo približiti istu gostima bez mnogo reči.